De eerste lichting voor keuzevak 'Het groene machinepark' zwaait af

Op 18 januari sloot de eerste lichting het keuzevak af met een presentatie
11/10/23
Keuzevakken
Baanbrekend leren
Nieuws
No items found.
Deel dit artikel

Sinds dit schooljaar biedt Baanbrekend Leren (STO Almelo e.o.) het keuzevak 'Het groene machinepark' aan op het Zone College. De behoefte aan groene technici stijgt. Op 18 januari sloot de eerste lichting voor dit keuzevak af met een presentatie. Techniekdocent Leon Oude Wesselink is super enthousiast. "Dankzij Baanbrekend leren/Sterk Techniekonderwijs hebben we veel nuttig en modern lesmateriaal aan kunnen schaffen. De vieren uren die ik geef voor dit keuzevak zijn voor mij de leukste van de week!

Zelf lesstof ontwikkeld

Leon is al 17 jaar techniekdocent. "Ik werk drie dagen voor het Zone.college in Almelo en daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf met 4x4 voertuigen. Toen we gingen starten met dit keuzevak was ik direct enthousiast, ik heb zelf lesstof ontwikkeld en geschreven. Uiteraard beoordeeld en bijgestuurd door collega's. Daarbij ben ik heel kritisch op mezelf. Mijn insteek als techniekdocent is om de lesstof voor het technische keuzevak maximaal tastbaar en visueel te maken. Dus ik werk met veel afbeeldingen, bijna op het overdreven af. Leerlingen die dit keuzevak kiezen, haken vaak af bij lappen tekst. Het zijn vaak doeners! Door de visuele aanpak blijft het lesmateriaal begrijpbaar voor onze leerlingen, en ook voor de techniekdocent."

Grote fan van Baanbrekend leren

Leon is groot fan van Baanbrekend leren en Sterk Techniekonderwijs Twente. "Eerder gaf ik dit keuzevak zonder hulp van Baanbrekend leren. Door het programma én de aanpak om keuzevakken overstijgend aan te bieden krijg je leerlingen in de klas die écht geïnteresseerd en gemotiveerd zijn voor dit specifieke vak. Zo ervaar je productieve, zinvolle lessen en dat is voor iedereen extra leuk. Met Baanbrekend leren overleggen we regiobreed over techniekonderwijs. Dat schakelt snel en succesvol. We zijn met scholen in de regio eerlijk en open onder de paraplu van Baanbrekend leren. We accepteren elkaars kritiek en maken elkaar sterker."

Aanschaf van professionele middelen

"Dankzij de aanschaf van professionele lesmiddelen kunnen we aantrekkelijker onderwijs verzorgen." En dat is heel belangrijk, benadrukt Leon. "Alle oude machines zijn vervangen voor nieuwe versies en we hebben machines die we eerder nog niet hadden. Op het Zone.college staan nu prachtige lesmachines uit de hedendaagse werkpraktijk. Waar we eerder een beetje stonden te wachten op elkaar, kunnen de leerlingen nu in tweetallen een eigen gedeelde gereedschapskist pakken. Dat werkt echt super!" De nieuwe middelen maken Leon ook weer meer enthousiast voor zijn vak. "De woensdagmiddag waarop we het keuzevak geven, is voor mij de leukste middag van de week."

Afrondende presentatie

Op 13 januari heeft de eerste lichting leerlingen een eindpresentatie gegeven. Leon: "in duo's mochten ze zelf een onderdeel van het keuzevak kiezen waarover ze gingen vertellen. Het liefst iets waar zij wat over geleerd hadden, maar het mocht zo breed mogelijk. Wat ik daarbij belangrijk vind, is dat de overige duo's leerlingen actief vragen stellen." Leon en zijn collega's zijn heel gemotiveerd om met de volgende groep leerlingen aan het keuzevak te beginnen. "De eerste keer 'Het groene machinepark' smaakt naar meer. We hopen dat we volgend schooljaar ook leerlingen van andere scholen gaan zien."

No items found.
No items found.
Deel dit artikel