Keuzevak koudetechniek steeds breder toegepast

STO Twente werkt er hard aan om het concept van keuzevakken regiobreed te trekken.
26/8/21
Mededeling
Paul Spendel
Paul Spendel
paul.spendel@stotwente.nl
Deel dit artikel
STO Twente werkt er hard aan om het concept van keuzevakken regiobreed te trekken, zodat alle aan STO deelnemende vmbo-scholen hiervan kunnen profiteren. Opnieuw is hierin een stevige stap gezet.

Nieuwe pilot keuzevak koudetechniek

Eerder schreven wij in deze nieuwsbrief over het nieuwe keuzevak koudetechniek op het Stedelijk Lyceum in Enschede. Een praktische samenwerking tussen het vmbo en het technisch bedrijfsleven. Ook CSG Het Noordik in de subregio Almelo e.o. heeft nu een pilot met hun eigen variant van het keuzevak koudetechniek.  Eric Raanhuis is docent PIE op CSG het Noordik in Vroomshoop en tevens Landelijk coördinator Platform-PIE bij Platform-PIE. Ook is hij inhoudelijk aangehaakt bij de activiteiten van STO Twente: “Binnen STO Twente valt Vroomshoop inmiddels onder de subregio Almelo e.o. en daarin werken we goed met elkaar samen. Het balletje is gaan rollen en mijn collega Erwin Geerdink zocht contact met het bedrijf Airco Joop in Almelo. Zij waren direct enthousiast.”

Samenwerking met hybride professional

CSG het Noordik en Airco Joop starten de samenwerking met een pilot van zes dagen. Eric: “In de ochtend krijgen zes vmbo-leerlingen uit het derde leerjaar de theorie uitgelegd van een hybride professional koudetechniek op locatie in een klaslokaal bij Airco Joop. Te weten; drie leerlingen uit de vestiging van het Noordik in Vroomshoop en drie uit de vestiging in Almelo. Deze hybride professional werkt bij Breman en geeft daar les op de bedrijfsschool van Breman en wij huren hem in voor vier ochtenden. Tijdens de pilot gaan we inventariseren hoe het gaat, waar we tegenaan lopen en hoe het kostentechnisch werkt. Op basis van deze resultaten bepalen we de vervolgstappen.”

Aan de slag!

De leerlingen gaan bij Airco Joop praktisch aan de slag met het maken van een blikjeskoeler. Eric: “Wij kopen voor hen de onderdelen in zoals een losse compressor en een koperen leiding. Die buigen zij zó om dat deze precies om een blikje drinken past. Op die manier komen ze er zelf heel praktisch achter hoe zij de theorie in de praktijk kunnen toepassen. Ze leren het natuurkundig principe achter koelen door te denken en te doen. VDL ETG in Almelo is ook heel enthousiast over de pilot die we met Airco Joop gaan uitvoeren en met hen start er nu een keuzevak verspaningstechniek. En komend schooljaar gaat dit concept ook zo uitgerold worden met Hofman Staalbouw in Vroomshoop. Zo komen we tegemoet aan de wens vanuit STO Twente om dit concept van keuzevakken nóg breder te trekken zodat alle aan STO deelnemende vmbo-scholen hiervan kunnen profiteren.”

Nieuw: keuzemenu van keuzevakken

Eric: “In de subregio Sterk Techniek Onderwijs Almelo e.o. zijn we daarnaast bezig om op álle vmbo-scholen in deze regio iedere woensdagmiddag een keuzevak in te voeren, van Pius X, Erasmus, Canisius, het Noordik en het Zone College tot en met het Mozaiek. Leerlingen maken zo kennis met een keuzemenu van keuzevakken op álle vmbo-scholen in combinatie met het meewerkende bedrijfsleven. Hierop kunnen leerlingen inschrijven, ook buiten hun eigen vmbo. We hopen door deze samenwerking tussen de scholen per keuzevak substantiële leerlingaantallen te bereiken.” Docent Ruben Schepers van Pius X is hierbij betrokken als kartrekker.

No items found.
Paul Spendel
Paul Spendel
paul.spendel@stotwente.nl
Deel dit artikel